Turning Torso är en imponerande arkitektonisk struktur som sticker ut i Malmö’s skyline

10 september 2023 Jon Larsson

Denna moderna skulptur, som också fungerar som bostadshus, är skapad av den berömde arkitekten Santiago Calatrava och har blivit ett känt landmärke i staden.

En övergripande, grundlig översikt över Turning Torso arkitekt:

Santiago Calatrava, född 1951 i Spanien, är en internationellt känd arkitekt och ingenjör. Han är känd för sina innovativa och futuristiska byggnadsstrukturer runt om i världen. En av hans mest berömda verk är utan tvekan Turning Torso, belägen i Västra Hamnen, Malmö.

Turning Torso är en höghusbyggnad med en unik spiralformad design som imiterar rörelsen av en mänsklig torso som vrider sig. Byggnaden sträcker sig över 190 meter och har 54 våningar. Det är det högsta bostadshuset i Skandinavien och ett av de högsta i hela Europa. Med sin imponerande höjd och unika design är Turning Torso inte bara en fantastisk byggnad utan också ett symboliskt landmärke för Malmö.

En omfattande presentation av Turning Torso arkitekt:

architecture

Turning Torso är ett utmärkt exempel på Calatravas innovativa och excentriska designstil. Byggnaden är skapad av betong, stål och glas och dess utformning är baserad på en unik spiralformad struktur. Den har 147 lägenheter med olika storlekar och layouter, från små ett-rumslägenheter till lyxiga takvåningar.

En populär funktion i Turning Torso är den magnifika utsikten från varje lägenhet. Genom att rotera i 90 graders vinklar över 54 våningar kan de boende njuta av panoramautsikt över Öresundsbron, Öresundsregionen och Malmö stad.

Kvantitativa mätningar om Turning Torso arkitekt:

Höjdmässigt är Turning Torso imponerande, men det finns också andra mätningar som illustrerar byggnadens storlek och komplexitet. Den spiralformade designen roterar 90 grader, vilket innebär att det finns åtta segment som roterar 1,33 grader var. Byggnaden är konstruerad med en betongkärna och ett system av stålramar för att ge stabilitet och flexibilitet åt strukturen. Totalt användes över 75 000 kubikmeter betong och cirka 1 500 ton stål under byggprocessen.

En diskussion om hur olika Turning Torso-arkitekter skiljer sig från varandra:

Turning Torso är unik som arkitektonisk struktur, men det finns också andra exempel på arkitekter som har skapat liknande spiralformade byggnader. Exempel på detta inkluderar Shanghai Tower i Kina och Evolution Tower i Moskva, Ryssland. Trots att de delar liknande designkoncept, skiljer de sig åt i storlek, funktion och material.

En historisk genomgång av för- och nackdelar med olika Turning Torso-arkitekter:

Den futuristiska designen av Turning Torso har hyllats för sin unika estetik och sitt bidrag till Malmös skyline. Byggnaden har också fått erkännande för sin hållbarhet och energieffektivitet. Den roterande formen ger möjlighet till naturlig ventilation och naturligt ljus i alla lägenheter. Samtidigt har vissa kritiker ifrågasatt byggnadens funktionella layout och dess kompatibilitet med bostadsbehoven.

Slutsats:

Genom att kombinera innovativ design, imponerande höjd och exceptionell panoramautsikt har Turning Torso lyckats bli ett viktigt landmärke i Malmö som lockar besökare och invånare. Det är ett exempel på en arkitektonisk ikon som inte bara berikar sin omgivning, utan också lockar uppmärksamhet och beundran för sin unika design och strukturerade spiralform.FAQ

Vad är storleken och höjden på Turning Torso?

Turning Torso sträcker sig över 190 meter och har 54 våningar, vilket gör det till det högsta bostadshuset i Skandinavien.

Vem är arkitekten bakom Turning Torso?

Arkitekten bakom Turning Torso är Santiago Calatrava, en känd spansk arkitekt och ingenjör.

Vilket material användes för att konstruera Turning Torso?

Turning Torso är konstruerad med betong, stål och glas för att ge strukturell stabilitet och estetik.